19:40:00

ASSALAMUALAIKUM

Hi. Actually Nas sedang dalam dilemma. As you guys know, PT3 dah habis. So, now is the time I need to decide whether I want to stay at my current school atau ke sekolah yang lebih baik? Bila Form 4 nak ambil aliran sains atau akaun? Nas pasti semua orang pernah menghadapi benda ni.

Nas ada banyak cita-cita. I have 4. Nas nak jadi pensyarah/guru, dietition, financial accountant and penulis. Sejak Nas balik semalam daripada hostel, Nas gigih explore apa itu dietition and accountant. Kebanyakan orang yang bagi talk pasal pemilihan kerjaya kat sekolah Nas kata, kita mesti spesifikkan kerjaya apa yang kita nak. Matlamat apa yang kita nak. Jadi, sebab tu Nas buat research untuk pastikan betul ke Nas boleh buat?
Pasal jadi penulis tu, Nas tak fikir sangat sebab itu hanyalah sebagai hobi.
 Secara jujurlah, Nas nak gila pindah sekolah sebab nak lari daripada budak-budak yang mencemarkan nama islam kat sekolah Nas. * I don't want to mention it* Dia rasa cam menyampahlah tengok diorang. Astaghfirullahalazim. 

Nas pun searchlah sekolah-sekolah agama dekat KL and Selangor. guess what? I don't think I'll move there. sebab pertama ada dua buah sekolah ni yang sering berlaku masalah air. So, Nas tak boleh kalau tak mandi atau tak basuh baju selepas seharian berpeluh. Jadi buhbye! Sekolah-sekolah lain pula lebih jauh daripada sekolah Nas sekarang. Nas tak sampai hati nak menyusahkan mak ayah. Nas sendiri nampak pengorbanan mak ayah yang hantar kakak Nas belajar jauh-jauh. So, NO!

Jadi Nas buat keputusan untuk teruskan belajar di sekolah Nas sekarang. Well, takdelah teruk sangat. Still sekolah kluster. * I don't want to brag. yeke? hehe* Tapi betullah, Nas sendiri fikir cam " sekolah ni dapat kluster? haha, aku mimpi ke?" well, satu mungkin sebab result Nas yang cam entah hape-hape but still dapat top 10 student dalam form nampak cam budak sekolah ni tak genius cam MRSM and SBP or other sekolah kluster. but still adalah senior sekarang yang otak dia gila genius sampai mostly anugerah dia yang kaut. And dia setiap masa belajar. I mean, bukanlah yang dalam buku teks semata tapi ilmu lain juga. Termasuklah pasal otak manusia!! I adore her~ aahhhh

kalau ada mana-mana sekolah MRSM or SBP yang nak disuggestkan bolehlah comment. I need your help!
 Pasal kerjaya. I guess I will be a financial accountant. Dietition, Nas kena ambil sains right? Berdasarkan ujian RIASEC, Nas dapat Social, Artistic and Conventional. I'm not an investigative type. Nas pun lebih minat pengiraan daripada sains. So, aku akan jadi financial accountant!!

Nas dengar-dengar, orang melayu ni susah nak dapat kerja kalau jadi accountant. Serious, I'm scared. Tapi rezeki itu ada dimana-mana right? Dan Allahlah yang bagi segalanya. Jadi, kita sebagai manusia jangan pernah berputus asa untuk meminta dan berusaha untuk dapatkan apa yang kita nak. No matter how hard it is, I'll never stop! Because that's not what muslim suppose to do. Eventhough memang dah buntu sangat, there's still a way. Dua'. Itulah senjata yang paling kuat. Rezeki itu Allah yang beri. Yang penting, kita mintak. Jangan nak sombong sangat.
Pada sesiapa yang berkerjaya sebagai seorang akauntan, bolehlah comment untuk bagi sikit ilmu kat budak kecik cam Nas ni. I really need help right now. *sob sob...

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts